IBD centar Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine

IBD CENTAR INSTITUTA ZA ZDRAVSTVENU ZAŠTITU DECE I OMLADINE VOJVODINE

19. maj je dan kada obeležavamo Svetski dan zapaljenskih bolesti creva. Kako u svetu, tako i kod nas, na ovaj dan mnogi će imati priliku da govore o Kronovoj bolesti i ulceroznom kolitisu. Prošle godine uveli smo rubriku Priče IBD pacijenata, a godinu dana pre toga IBD podcast i ovo su dva projekta koja Udruženje za Kronovu bolest i ulcerozni kolitis Srbije i Stetoskop.info medicinski portal sa ponosom ističu kao veliku bazu znanja.

Ove godine uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, kao i Evropskog udruženja za Kronovu bolest i ulcerozni kolitis (EFCCA) pokrećemo priču o IBD centrima, a sve to iz ugla IBD sestara. U pripremi za Svetski dan, obišli smo gotovo sve IBD centre u Srbiji i sastavili priču o tome čime oni raspolažu. Jednom mesečno, svakog 19-og u mesecu, imaćete priliku da čitate novu IBD priču.

Projekat započinjemo sa IBD centrom Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine. Kroz priču nas vode Nataša Laćarak i Dušica Jovanović, IBD sestre dečije bolnice.

Foto: Stefan Đaković

O IBD centru Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine i njegovim kapacitetima

„Gastroenterološka ambulanta je prva instanca kojoj se pacijenti javljaju. Imamo odeljenje, ali i dnevnu bolnicu. U gastroenterološku ambulantu deca dolaze na prvi pregled, tada se postavlja sumnja na zapaljensku bolest creva i tada se odlučuje da li će dete proći kroz našu dnevnu bolnicu. Tu radimo prvi skrining, od laboratorije, nalaza stolice i svega što doktor prvo traži i dete u takvom stanju odmah leže na odeljenje, gde se radi endoskopija. Dok ne dobijemo dijagnozu, deca se prate kroz dnevnu bolnicu, s tim da kada je vreme za kontrolne endoskopije, magnetne rezonance, rade se kratke hospitalizacije. Trudimo se da deci koja već imaju dijagnozu uradimo sve analize kroz dnevnu bolnicu, da bi im ceo proces bio što manje stresan. Pacijenti legnu na odeljenje što zbog stanja bolesti, što zbog kontrolnih gastroskopijakolonoskopija – za ostale potrebe, uglavnom funkcionišemo kroz dnevnu bolnicu.“ – objašnjava sestra Nataša na samom početku razgovora.


IBD tim Dečije bolnice čine pedijatar gastroenterolog, dr Mirjana Stojišić, sestra Dušanka i Nataša. Prema Dušankinim rečima, kolektivu su se priključile i mlade kolege. U vreme intervjuisanja, Dečija bolnica broji oko 125 mališana obolelih od Krona ili/i ulceroznog kolitisa, od kojih je oko 70 na biološkoj terapiji.

Ukoliko ste propustili IBD podcast sa dr Mirjanom Stojšić, pogledajte ga u nastavku.

Šta nakon postavljanja dijagnoze

O tome kako izgleda procedura nakon postavljanja dijagnoze ulceroznog kolitisa ili Kronove bolesti, Nataša nam je rekla: „Prvo što pacijenti dobiju je jedan detaljan i iscrpan razgovor sa gastroenterologom koji im saopšti dijagnozu, plan lečenja i odgovori na sva njihova pitanja i nedoumice. Od sestara će pacijenti dobiti informacije o tome kako će se dogovarati sa doktorom oko lečenja, kada da dođu u dnevnu bolnicu, objasnimo im način na koji će dete primati terapiju koju je doktorka izordinirala i pojasnićemo im neke nejasnoće oko ishrane. Bitno je da procenimo da li je upitna stvar u našem domenu i da li mi kao sestre možemo da im pomognemo. Ako nešto nije u našoj nadležnosti i zahteva lekarsko mišljenje, pacijente ćemo spojiti s doktorkom.“

„Sa roditeljima se u početku viđamo često, u zavisnosti od terapije koju je doktorka prepisala. Ako ne češće, onda se vidimo jedanom mesečno.“

Nataša Laćarak, IBD sestra Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine – Foto: Stefan Đaković

Šta je posao IBD sestre u Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine?

„Mi smo prva linija kojoj se pacijenti i roditelji pacijenta obraćaju. S nama ostvaruju prvu komunikaciju. Naš posao se sastoji od zakazivanja termina kontrola i terapije, edukacije za kućnu primenu terapije, zakazivanja laboratorije, omogućavanja kontakta sa doktorom, povezivanje doktora drugih subspecijalnosti, a radimo još mnogo toga… Trudimo se da pacijentima olakšamo koliko god je to moguće. Trudimo se da svima olakšamo, da smanjimo odlaske u Dom zdravlja i provedeno vreme u zakazivanju raznih pregleda, koji su neophodni kod ovih bolesti. Svu logistiku oko dijagnostike i praćenja preuzele smo mi, IBD sestre. Pratimo kada je vreme za terapiju, fekalne analize, kada je vreme za ultrazvuk, magnetnu rezonancu, endoskopiju… Iskomuniciramo sve između doktorke i pacijenata i vodimo računa da sve teče po planu i neometano.“, kaže Nataša i dodaje da je jedan lekar na ovako veliki broj pacijenata ogroman obim posla, pogotovo kada se uzme u obzir da se dr Mirjana Stojišić ne bavi samo zapaljenskim bolestima creva.

Dnevna bolnica, prostorija za biološku terapiju. – Foto: Stefan Đaković

„Moramo naći način da mališane sa zapaljenskim bolestima creva primamo svaki dan“

O daljim planovima IBD centra, sestra Nataša nam je rekla: „Imali smo sobu za biološku terapiju, ali to je bio veoma mali prostor sa jednim krevetom. Izborili smo se za veću prostoriju pri odeljenju gastroenterologije. gde bi trebalo da bude više ležajeva, a cilj nam je i da nabavimo i stolice za davanje terapije. Upeli smo da organizujemo da prostorija samo za IBD pacijente bude na početku zgrade, da oboleli ne bi morali da se mešaju saa ostalim pacijentima. Doktorka je insistirala i na tome da imamo dve intervencije, prostorije u kojima postoje strečeri, gde će se jedna koristiti samo za gledanje pacijenata. Prvenstveno nam je cilj da IBD možemo da radimo svaki dan, a ne samo dva dana nedeljno. Samim tim što smo dobili prostoriju na odeljenju, cilj je da radimo pet ili makar četiri dana nedeljno s IBD pacijentima i da se biološka terapija dešava svakodnevno kako bi se rasteretio broj pacijenata po danu. Nekada bude 13-14 pacijenata u jednom danu dnevne bolnice, pa nam je izuzetno važno da smanjimo gužve, kako bismo bili u mogućnosti da budemo još posvećeniji. Plan je da otpočnemo edukaciju mlađeg kadra, da ih polako uvodimo u materiju. Mnoge starije kolege već su opterećene obimom posla, pa smo zato doveli puno mladog kadra i radujemo se njihovom uključivanju u rad. Plan je da svaki dan možemo da radimo endoskopiju i dnevne bolnice i da budemo dostupniji, jer se do dijagnoze ne može doći bez svih ovih pregleda.“

Dušica Jovanović, IBD sestra Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine – Foto: Stefan Đaković