World IBD dan 2019. obeležen u Nišu

Kao i predhodnih godina 19.05. Svetski dan zapaljenjskih bolesti creva je u Srbiji okupljanjem svih onih koji prate naš rad i nastojanje da obolelima omogućimo što kvalitetniji život.

Pokušavamo da nastavimo trend da ovakve skupove organizujemo širom cele zemlje i u zavisnoati od mogućnosti to ćemo nastaviti i dalje.

Ove godine je to bio Niš uz svesrdnu pomoć Kliničkog centra i obasjavanjem zgrade ljubičastom svetlošću koja je inače zaštitna boja obolelih od zapaljenjskih bolesti creva.

Obeležavanje je počelo našim prisustvom i učešćem na II nacionalnom simpozijumu „Udruženja Gastroenterohepatoloških i endoskopskih medicinskih sestara i tehničara Srbije“, gde su objavljeni radovi koji se bave negom pacijenata, dijagnostičkim metodama kao i pripremom pacijenata za njih.

Učesnici su bili iz okolnih zemalja, Makedonije, Slovenije, Hrvatske, kao i sestre iz više naših gradova.

Nakon predviđenog programa II nacionalnog simpozijuma, svi smo se okupili na Trgu kralja Milana gde smo našim prisustvom i podeljenim materijalom pokušali da podignemo svest kod građana o postojanju zapaljenjskih bolesti creva.

Ovom prilikom se zahvaljujem svima koji su uveličali naš skup i pružili podršku našim nastojanjima za bolje lečenje i kvalitetniji život sa ovim bolestima.

Posebnu zahvalnost dugujem Skupštini grada Niša, Prof. Aleksandru Nagornom i njegovom timu i svakako sestri Žaklini Pajević. Nesebičnu i dragocenu pomoć su nam pružili i učenici srednje medicinske škole Dr Milenko Hadžić predvođeni njihovim profesorima.