Svetski dan obolelih od Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa

 

Dan 19. maj može biti poprilično šarenolik i ispunjen različitim događajima. Tada možemo slaviti rođendane najboljih prijatelja, biti deo tradicionalne manifestacije „Noć muzeja“ koja se održava širom zemlje a u jedno i obeležiti Svetski dan zapaljenskih bolesti creva. Članovi UKUKS-a, Udruženja koje okuplja obolele od ovih bolesti i ove godine su uspeli da se ostvare na svim poljima.

U grupu zapaljenskih bolesti creva spadaju Kronova bolest i ulcerozni kolitis. U našoj zemlji registrovano je preko 8000 obolelih. Bolesti ove grupe najčešće pogađaju pripadnike mlađe populacije, a tegobe koje su javljaju praćene su jakim bolovima u stomaku, mučninom, nadimanjem, povraćanjem, povišenom temperaturom, pojavom učestalih stolica sa primesama krvi i sluzi , opstipacijom, gubitkom na kilaži.

Sa ciljem podizanja svesti šire javnosti o postojanju ovih bolesti, ranom otkrivanju i pavovremenoj dijagnostici, udruženje UKUKS je u saradnji sa japanskom farmaceutskom kućom Takeda pokušalo je  da na malo drugačiji način obeleži ovaj dan, u tri grada i tri države istovremeno, Beogradu, Sarajevu i Podgorici uz humanitarnu akciju pod nazivom „U njihovim cipelama“.

Među učesnicima su se našli inspektor Blaža, glumica Marija Bergam, studenti glume, novinari RTS-a, TV Pinka i Kurira kao i medicinske sestre i lekari. Na taj način, učesnici su dobili priliku da uz pomoć uputstava sa mobilne aplikacije iskuse jedan dan života sa zapaljenskim bolestima creva. Nakon uspešno realizovane akcije koju je podržala Ambasada Japana, članovi Udruženja su se okupilu u jednom Beogradskom etno restoranu kako bi ovim neformalnim druženjem obeležili Svetski dan zapaljenskih bolesti creva.

Druženju su prisustvovali gosti i članovi udruženja iz više gradova, lekari i medicinske sestre koji godinama unazad nesebično pružaju podršku radu Udruženja UKUKS. U prijatnom ambijentu, uz dobru hranu, tamburaše, veselu atmosferu, pesmu i igru, članovi su imali priliku da se bolje upoznaju, razmenjuju informacije i iskustva iz različiti

h životnih oblasti. Skolpljena su nova prijateljstva a usput su se razvijale i nove ideje vezane za buduće projekte, rad Udruženja ali i poboljšanja kvaliteta života svih onih koji se nose sa bolestima ove grupe. Tim povodom još jednom je ostvaren glavni cilj i poslata poruka da se sa zapaljenskim bolestima creva uz povećanu opreznost i brigu o sebi može ujedno studirati, raditi, putovati, voleti i normalno živeti.

http://www.rts.rs/page/magazine/ci/story/2520/nauka/3141857/dan-u-kozi-obolelog-pomocu-mobilne-aplikacije.html