IBD CENTAR UNIVERZITETSKOG KLINIČKOG CENTRA VOJVODINE

Ove godine uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, kao i Evropskog udruženja za Kronovu bolest i ulcerozni kolitis (EFCCA) pokrenuli smo priču o IBD centrima, a sve to iz ugla IBD sestara.

U septembru smo Vam predstavili IBD centar Univerzitetskog kliničkog centra Niš.

Ovog 19. u mesecu pričaćemo o IBD centru Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine.

Kroz priču nas vodi IBD sestra dnevne bolnice Klinike za gastroeneterologiju i hepatologiju, Zorana Stoimirov.

Foto: Stefan Đaković

O IBD centru UKC Vojvodina i njegovim kapacitetima

“Naš IBD centar pripada Univerzitetskom kliničkom centru Vojvodine. Mi smo u zgradi Poliklinike. IBD centar je u sklopu dnevne bolnice Odeljenja za gastroenterologiju i nalazi se na mestu gde su nam pristupačni lekari iz ostalih oblasti koji su nam od velikog značaja u lečenju pacijenata koji boluju od zapaljenskih bolesti creva – hirurzi, dermatolozi, psiholozi i drugi”, objašnjava sagovornica Zorana i dalje navodi: “U timu IBD centra su pre svega lekari  gastroenterolozi – dr Olgica Latinović i dr Tatiana Jocić, medicinske sestre Dušica, Jasna, Valerija i moja malenkost.”

Ukoliko ste propustili IBD podkaste s dr Tatianom Jocić i Olgicom Latinović, pogledajte ih u nastavku.

Pristup pacijentima

U IBD centru UKC Vojvodina trenutno oko 320 pacijenata prima biološku terapiju i Zorana navodi kako se medicinsko osoblje trudi da pacijentima obezbedi sve što je u njihovoj moći kako bi se osećali što prijatnije tokom procesa lečenja.

Na pitanje šta sve spada u domen aktivnosti koje jedna IBD sestra obavlja, odgovorila nam je: ”Prva na redu je dijagnostika i pripremanje pacijenata za istu. Zatim, pripremamo pacijente za terapiju nakon što im je odobrena. Sam proces obuhvata psihofizičku i tehničku pripremu i upoznavanje s principom delovanja terapije. Dostupni smo im po pitanju svih informacija.” Dodatno je istakla  da se trude da im pored redovnog rada budu dostupni i posle radnog vremena, čime su izgradili međusobno poverenje.

Foto: Stefan Đaković

“Tokom godina smo stekli poverenje pacijenata da mogu da nam se obrate bilo kada za pomoć.”

Dobili smo informaciju da postoji broj fiksnog telefona koji pacijenti mogu u bilo kom trenutku da pozovu, ali pored toga osoblje je bilo voljno da im da i svoje privatne brojeve telefona kako bi mogli da im se obrate ukoliko imaju poteškoće bilo kog tipa. Dakle, osoblje je dostupno za sva pitanja.

Na samom kraju razgovora, želeli smo da čujemo kakvi su budući planovi ovog IBD centra i Zorana nam je iznela da je u planu rekonstrukcija zgrade koja im je preko potrebna i kojoj se raduju. Takođe bi želeli da rade na proširenju svog IBD tima, kao i na uređenju i poboljšanju enterijera i sveobuhvatnih uslova za pacijente.

Foto: Stefan Đaković

 “ Često sada pitam pacijente kako im se sviđa nova kuća.”