IBD CENTAR UNIVERZITETSKOG KLINIČKOG CENTRA KRAGUJEVAC

Ove godine uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, kao i Evropskog udruženja za Kronovu bolest i ulcerozni kolitis (EFCCA) pokrenuli smo priču o IBD centrima, a sve to iz ugla IBD sestara. U junu smo Vam predstavili IBD centar Kliničko-bolničkog centra „Bežanijska kosa“.

Ovog 19. u mesecu pričaćemo o IBD centru Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac. Kroz priču nas vodi IBD sestra dnevne bolnice Klinike za gastroeneterologiju, Jasmina Nikolić.

IBD centrar Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac – Foto: Stefan Đaković

O IBD centru UKC Kragujevac i njegovim kapacitetima

„Pacijenti sa zapaljenskom bolešću creva se sprovode kroz našu dnevnu bolnicu, tojest, dnevnu bolnicu i IBD kabinet. Tu sve obavljamo, od prijema pacijenata i terapije, praćenja i svega ostalog.“ – objašnjava sestra Jasmina na samom početku razgovora.

IBD tim dnevne bolnice čine svi gastroenterolozi koji prate pacijente na biološkoj terapiji, dr Slavko Knežević, prof. dr Nataša Zdravković, dr Živa Živić, dr Anđa Mosurović, dr Biljana Milojković Kicevska, IBD sestre Marija i Jasmina, kao i mladi lekar na specijalizaciji dr Boško Nikolić koji je veoma aktivan u IBD centru.

IBD sestre Jasmina i Marija UKC Kragujevac – Foto: Stefan Đaković

Odnos medicinskih sestara i IBD pacijenata

Kroz IBD centar UKC Kragujevac cirkuliše oko 80 pacijenata na biološkoj terapiji, dok je ukupan broj svih IBD pacijenata dosta veći: „Biološku terapiju dajemo svakog dana, s tim što od kako je počeo kovid, pacijenti nam se najavljuju par dana unapred, prosto da ne bismo pravili gužvu zbog korone, epidemioloških razloga i malog prostora.“ – naglašava Jasmina.

Od sestara pacijenti mogu očekivati sve što im treba – prijem, otvaranje istorije bolesti, praćenje, trebovanje terapije, pripremu za komisiju, kao i sređivanje dokumentacije i papirologije koja je izuzetno zahtevna. Uz izuzetnu saradnju kolegenice Maje, mene, dr Boška Nikolića, na čelu sa prof. dr Zdravković, uvek je sve obavljeno profesionalno i na vreme.

„Saradnja nas, pacijenata i lekara je veoma bitna da bismo sve spremili za komisiju kako treba.“

„Tu smo prvo da ih saslušamo i za lepe i za ružne stvari, o svojoj osnovnoj bolesti, o svojim porodičnim problemima. Oni nas prosto doživljavaju kao porodicu i mi se tako i ponašamo prema njima. U svako doba oni mogu da nas pozovu i da kontaktiraju s nama, bilo da je to problem u vezi sa bolešću, trenutnim pogoršanjem ili nečim lepim što im se desilo u životu. Takav odnos njima odgovara, a mi se trudimo da se tu nađemo.“ – kaže nam Jasmina.

IBD sestra UKC Kragujevac, Jasmina Nikolić – Foto: Stefan Đaković

„Moji lični planovi su da radim odgovorno kao i do sada, da se maksimalno posvetim pacijentima bez obzira na moje godine i na staž, jer su pacijenti uvek u prvom planu. Volela bih da u budućnosti dobijemo bolje uslove za rad, prvenstveno prostor. Sigurna sam da bi zadovoljstvo bilo obostrano kako nas tako i pacijenata, a rad jos kvalitetniji i uspesniji.“