IBD CENTAR KLINIČKOG BOLNIČKOG CENTRA ZEMUN

IBD CENTAR KLINIČKO-BOLNIČKOG CENTRA ZEMUN

Ove godine uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, kao i Evropskog udruženja za Kronovu bolest i ulcerozni kolitis (EFCCA) pokrenuli smo priču o IBD centrima, a sve to iz ugla IBD sestara. U julu smo Vam predstavili IBD centar Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac.

Ovog 19. u mesecu pričaćemo o IBD centru Kliničko-bolničkog centra Zemun. Kroz priču nas vodi IBD sestra dnevne bolnice Službe za gastroeneterologiju sa hepatologijom, Dušica Ostojić.

Foto: Stefan Đaković

O IBD centru KBC Zemun i njegovim kapacitetima

„IBD centar se sastoji iz dnevne bolnice na gastroenterologiji sa hepatologijom, iz tima kog čine medicinske sestre i doktori i, naravno, aparature koja nam je neophodna da bismo davali biološku terapiju. U našem centru se radi kolonoskopija pod anestezijom, magnetno rezonantna enterografija, skeneri, kao i sve ostale radiološke i laboratorijske procedure koje mogu da nam pomognu u dijagnostikovanju zapaljenske bolesti creva.“ – kaže nam Dušica na samom početku razgovora.

IBD tim dnevne bolnice čine načelnik Službe za gastroenterologiju i hepatologiju dr Miodrag Slović, kao i dr Aleksandar Pavlović, dr Dunja Jakšić, dr Predrag Dugalić, prof. Dr Ratko Tomašević i dr Marija Stanković, IBD sestra Dušica Ostojić, viša medicinska sestea Biljana Ćurčić i glavna medicinska sestra Mirjana Janićijević.

Trenutno IBD centar broji 48 pacijenata koji redovno primaju biološku terapiju: „Biološka terapija se daje u toku prepodneva, svakog dana, ali u zavisnosti od toga da li se terapija daje intravenski ili subkutano, pacijenti su raspoređeni su po danima.“ – govori Dušica.

Nega i brige IBD pacijenata

„Pacijenti od mene mogu očekivati kompletnu negu i, na prvom mestu, potpunu podršku.“ – kaže nam i dodaje da je upravo ona u najbližem kontaktu s osobama koje se leče od zapaljenske bolesti creva u KCB Zemun.

Po Dušičinim rečima, najveća briga pacijenata koji su na subkutanoj terapiji je ta što ne mogu da dobiju određenu količinu lekova unapred. „Što se tiče samog toka bolesti, najviše pitanja i podpitanja imaju oni pacijenti koji tek počinju s biološkom terpijom. Brinu o tome kakva će biti njihova reakcija na terapiju, kakav će biti ishod lečenja, da li će morati da se operišu…“

„Tu sam za svaki problem koji pacijent ima, nevezano za to da li je on vezan za bolest koju imaju ili ne. Uvek sam tu za svoje pacijente.“

Zajedno s bolesnicima i lekarima, Dušica se bavi celokupnom organizacijom terapije – od termina terapije, preko određivanja koncentracije leka, slanja na komisiju i svega ostalog što se tiče samog toka lečenja.

Foto: Stefan Đaković

O daljim planovima IBD centra Dušica nam objašnjava: „Na prvom mestu nam je potrebna prostorija, dnevna bolnica gde će se isključivo davati biološka terapija. Trenutno je dajemo u sali za endoskopiju. Biološkom terapijom se usko bavim samo ja, a ukoliko sam odsutna koleginica Biljana Ćurčić me menja i naravno, glavna sestra. Bilo bi korisno obučiti još medicinskih sestara za davanje biološke terapije.“