Prošlo leto sam sa mora doneo 10l extra-virgin maslinovo ulje. Čuo sam da nije dobro da kuvanje pa sam malo istraživao na ovu temu. Našao sam više članaka koji potvrđuju da može da se kuva ako je temperatura ispod 120C (neki kažu 160C a poneki i 200C). Pri toj temperaturi prženja/pečenja ne dolazi do razgradnje ovog maslinovog ulja. Ulje od komine masline je manje više kao rafinisano suncokretovo ulje i trpi visoke temperature. Evo jedan članak u slici i reči...http://www.spain-in-iowa.com/2012/01/ho ... tal-video/
Naglašeno je da se extra-virgin maslinovo ulje ne koristi za dugotrajna kuvanja i dinstanja jer će se gotovo sigurno razgraditi.
Maslinovo ulje za kuvanje
Maslinovo ulje za kuvanje
Dijagnoza: Mb. Crohn od 2001. Korišćene terapije: 5-ASA, Asacol, Salofalk, , Pentasa, Salofalk klizme, Orvagil, Vancomycin, Pronison, Budosan i razne alternativne špecije Aktuelna terapija: Methotrexate, Folnak, Nolpaza